"Utan utbildningen hade jag inte haft den tjänsten jag har idag"
Pauline Pedersen Lundh förälskade sig i Östersund under sin tid som student, och nu jobbar hon med att utveckla besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. Här berättar hon mer om utbildningen som gav henne både kunskap, erfarenhet och vänner för livet.
Namn: Pauline Pedersen Lundh
Program: Turism och destinationsutveckling
Studieperiod: 2021–2024
Berätta om dig själv
Jag heter Pauline Pedersen Lundh, är 28 år gammal, född och uppvuxen i Helsingborg och har sedan jag varit liten älskat friluftsliv och naturen. Påskloven spenderade jag oftast nere i alperna med min familj för att åka skidor, något jag inte kunde uppleva i Skåne. Jag har en bakgrund inom musik & teater och älskar att underhålla. Genom att jag ofta fick prata inför folk insåg jag att det är just med människor jag vill jobba.
Efter studenten flyttade jag ner till alperna i fyra år för att jobba som platschef för en nordisk resebyrå. Att få kombinera skidåkning och vandring med jobb var en fantastisk kombination. Jag hade aldrig tidigare arbetat inom besöksnäringen utan ville egentligen bli lärare, men detta öppnade nya dörrar.
Vad var det som gjorde att du valde att plugga Turism och destinationsutveckling och varför blev det just vid Mittuniversitetet?
Efter att ha jobbat ute på fältet i några år ökade intresset av att veta vad som egentligen händer bakom kulisserna i turismbranschen. Varför ser en plats ut som den gör och vad beror det på? Jag ville stanna inom branschen men ha lite mer kött på benen. Då började jag undersöka vilka utbildningar som finns i Sverige, men även utomlands. En nära vän och gammal kollega gick i samma tankar och tipsade mig om turism och destinationsutvecklingsprogrammet på Mittuniversitetet. Även om jag visste vart Östersund låg geografiskt så hade jag inte föreställt mig allt som staden och regionen har att erbjuda. Sagt och gjort så ansökte vi båda våren 2021.
Vad tyckte du om utbildningen?
Utbildningen är bred med kurser inom allt från entreprenörsskap och destinationsutveckling till projektledning och regional utveckling. Jag visste inte exakt vad jag ville jobba med och därför såg jag bredden som en styrka. Att det dessutom erbjöds en termin med utomlandsstudier samt praktik var något som vägde tungt. Mittuniversitetet har ett brett kontaktnät när det kommer till praktikplatser och skolor utomlands vilket gjorde att jag fick bra hjälp att hitta något som passade mig. Jag spenderade min utbytestermin på Atlantic Technological University i Sligo på Irland där jag läste mycket marknadsföring, och min praktikperiod på Destination Vemdalen, ett destinationsbolag i fjällmiljö.
Vad jobbar du med idag?
Idag jobbar jag som projektmedarbetare på Jämtland Härjedalen Turism (JHT) som är den regionala turismorganisationen. JHT jobbar bland annat med strategi & fakta, omvärldsbevakning och att sprida intresse för Jämtland Härjedalen. Hos oss pågår flera projekt inom bland annat cykelturism, campingutveckling och organisering av vandringsleder. Jag jobbar 50% i två projekt: ett med fokus på export, och ett med fokus på smart specialisering.
Mina arbetsuppgifter varierar från dag till dag och kan vara allt från att åka på workshops utomlands för att träffa internationella researrangörer som är intresserade av att sälja resor till Jämtland Härjedalen, till att arrangera ett mingel för studenter och branschaktörer. Inte en dag är en andra lik, vilket jag älskar.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det roligaste med mitt jobb är att jag får göra skillnad i besöksnäringen, och att jag har världens bästa kollegor. Tillsammans, på ett eller annat sätt, utvecklar vi besöksnäringen. Eller som tidigare nämnt, jobbar med det som händer bakom kulisserna, en målbild jag format redan innan jag började studera. Vår region har så mycket att erbjuda, och det är fint att få representera en plats jag själv älskar.
Hur har du nytta av utbildningen i ditt jobb?
Utbildningen har gett mig mycket kunskap och erfarenheter, men även vänner för livet. I och med att jag jobbar i två olika projekt som har väldigt olika fokus så har programmets kurser gett mig en bra helhetsbild av branschen. Delar av kurserna använder jag dagligen, och till och från gräver jag upp gamla anteckningar från skolbänken. Jag har dessutom fått väldigt mycket kontakter som jag använder i mitt arbete idag. Utan utbildningen hade jag inte haft den tjänsten jag har idag.
Hur trivs du i Östersund?
Jag brukar beskriva Östersund som mitt alperna i Sverige. Jag känner mig trygg, jag uppskattar närheten till naturen och människorna som bor här. Jag har sedan studenten alltid haft en drivkraft att testa nya grejer och gärna på nya platser, men Östersund är verkligen ”hemma” för mig nu. Allt som jag vill ha i min vardag finns här. Det är en naturnära stad precis vid vattnet, här sker ett flertal evenemang varje år och det är en plats där besöksnäringen blomstrar – en plats där jag vill bo.