Treklöverns kvalitetsutvärdering
Nedan presenteras slutrapporterna från Treklöverns kvalitetsutvärdering av Mittuniversitetets utbildningar mot examina inom ämnena Statsvetenskap och Juridik.
De tre lärosätena Mittuniversitetet, Linnéuniversitetet och Karlstads universitetet har på eget initiativ inlett en gemensam granskning av de egna utbildningarnas kvalitet. Denna granskning har utmynnat i rapporter och här sammanfattas slutsatserna av dessa. Du hittar hela rapporterna längre ner på sidan.
Statsvetenskap
De examina som berörs i den här rapporten är högskoleexamen, kandidatexamen och
magisterexamen i Statsvetenskap vid Mittuniversitetet. Bedömningen bygger på den självvärdering som ämnet gjort samt ett urval av anonymiserade uppsatser och samtal med studenter och lärare.
Efter Treklöverrapporten 2017 har bedömargruppen och lärosätets självvärdering gjort följande rekommendationer nedan:
- Utifrån de lästa uppsatserna (examensarbetena) drar vi slutsatsen att studenterna uppfyller de nationella målen för respektive examen.
- Examinationen styrs av universitetets föreskrifter. Uppsatserna bedöms av flera lärare, utifrån skriftliga kriterier.
- Genom interna diskussioner fokuseras utbildningen på studenternas lärande.
- Utbildningens vetenskapliga grund garanteras framför allt genom att lärarna själva forskar.
- Ämnet har ett omfattande samarbete med viktiga arbetsgivare.
- Alla lärare har möjlighet att utveckla sin kompetens genom egen forskning.
- Studenterna ges tillfälle att påverka sin utbildning.
- Universitetet arbetar för en god studiemiljö. Det är otydligt i självvärderingen hur ämnet arbetar för det.
- Vår bedömning är att ämnet har flera starka sidor, bland annat utvecklingen av undervisning och examination sedan 2012. En annan styrka är samarbetet med arbetsgivare, vilket också bör utvecklas vidare. Vi ser inga uppenbart svaga sidor och därför inte heller något som måste åtgärdas för att höja utbildningens kvalitet.
Juridik
De examina som berörs i den här rapporten är kandidatexamen och
magisterexamen i Juridik vid Mittuniversitetet. Bedömningen bygger på den självvärdering som ämnet gjort samt ett urval av anonymiserade uppsatser och samtal med studenter och lärare.
Efter Treklöverrapporten 2019 har ämnet juridik arbetat intensivt med utveckling av programmet. Visionen är att tillhandahålla en modern förvaltningsrättslig utbildning med följande innehåll.
- Utbildningen ska tillhandahålla grundläggande kunskaper i traditionella rättsområden och ska dessutom lyfta aktuella och relevanta frågor som är en del av vardagen för anställda i offentlig sektor.
- Utbildningen ska ha en nära koppling till arbetsmarknaden. Utöver att praktik ingår ska studiebesök genomföras på arbetsplatser och samtliga kurser ska ha inslag av gästföreläsare som arbetar operativt i offentlig sektor.
- Programmet ska inte bara fokusera på sakkunskaper utan även på färdighetsträning så som exempelvis problemlösning, muntlig och skriftlig framställning, rättslig argumentation och retorik. Utbildningen ska baseras på en problembaserad inlärningsmetod (PBL) och den juridiska RNTS-metoden ska tillämpas. Vidare ska stor vikt läggas vid studenternas språkliga utveckling.
- I utbildningen ska både traditionella och moderna undervisningsmetoder användas. Exempelvis ska rollspel och blended learning tillämpas.
Sammanfattning av Treklöverrapportens slutsatser och rekommendationer:
Goda exempel
- Skriftlig studenthandledning för varje kurs.
- Utbildningens inriktning är relevant och möter ett behov på arbetsmarknaden.
- Samverkan med det omgivande samhället.
Exempel på saker som kan åtgärdas
- Fler inslag simulering, rollspel och fallorienterad problemlösning i undervisning.
- Ökad andel seminarieundervisning på bekostnad av traditionella katederföreläsningar.
- Formalisera samverkan med det omgivande samhället genom inrättandet av ett externt råd.
Exempel på saker som bör åtgärdas
- Möjlighet till ämnesdidaktisk utbildning och fortbildning för samtliga undervisande lärare.
- Starkare centralt språkstöd till de studenter som behöver det.
- Ökat inslag av obligatoriska moment på utbildningen kombinerat med uppföljning av närvaro. Vid frånvaro bör en obligatorisk kompletteringsuppgift utkrävas.
Treklövern – Ett gemensamt utvärderingssystem
Kvalitet i högre utbildning handlar om ett brett fokus på hela utbildningen, studenters erfarenheter och anknytning till arbetsliv. Mittuniversitetet, Karlstads universitet och Linnéuniversitetet arbetar tillsammans i en modell för kvalitetsutveckling inom samarbetet Treklövern. Utbildningar med liknande innehåll grupperas i kluster och granskas av bedömargrupper med representanter från de tre lärosätena, ämnesexperter från andra lärosäten, studenter och representanter från arbetslivet.