"Utan min utbildning hade jag aldrig kommit dit jag är idag"
Rasmus Ahlén ville arbeta med klimatomställningen, därför valde han att plugga till ekoentreprenör. Han ser en stor potential att arbeta med entreprenörskapet som drivkraft för att öka takten på klimatomställningen.
Namn: Rasmus Ahlén
Pluggade: Ekoentreprenör för hållbar utveckling 2017-2020
Bor: Gävle
Vad jobbar du med idag?
– Idag arbetar jag som processledare för Gävle klimatavtal. Ett lokalt klimatavtal där offentlig sektor, föreningsliv, näringsliv och akademi samverkar för ett klimatneutralt och konkurrenskraftigt Gävle genom klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling.
Hur var det att hitta arbete efter studierna?
– Jag gjorde praktik på Uppsala klimatprotokoll under studietiden där jag också jobbade som studentmedarbetare under min studietid. Efter avslutad studie började jag jobba på Uppsala klimatprotokoll. Så det var möjligheten till praktikplats som ledde mig till mitt nuvarande arbete.
Hur ser du på arbetsmarknaden för ekoentreprenörer?
– Generellt sett skulle jag säga att kommande EU-direktiv såsom ESR och CSRD ökar behovet av miljö/hållbarhetsansvariga på bolag men skapar även möjligheter för hållbarhetskonsulter att stötta aktörer. Utifrån den aspekten ser jag ett växande behov av kunniga personer. Det jag också ser är att både kommuner och företag tar ledarpositioner i omställningen och där behövs modiga och kompetenta personer med kreativa lösningar. Där passar ekoentreprenörer perfekt in!
Vilken var den största utmaningen att gå från studier till jobb?
– Rädslan kring att man ”inte kan något”-känslan. I mitt andra jobb var jag miljöstrateg på en mindre kommun med ensamt ansvar att driva kommunens miljöstrategiska arbete. Det var en tuff känsla att vara själv. Men som tur var hittade jag kollegor hos närliggande kommuner som agerade stöd och kunskapskälla.
Vilken nytta har du haft av din utbildning?
– Massor! Utan min utbildning hade jag aldrig kommit till den positionen jag är idag. Dels är det en dörröppnare att man blir kvalificerad att söka arbeten. Men framförallt har jag lärt mig att kombinera naturvetenskap med företagslogik och innovation. En mycket spännande kombo!
Hur var det att studera vid Mittuniversitetet?
– Jag studerade på distans och hade lätt att navigera i de digitala forumen. Sen var det fantastiskt att få komma upp till Östersund då och då. Passade även på att ta mig till fjällvärlden när jag ändå gjorde resan upp från Uppsala.
Har du några råd att ge till de som funderar på att söka utbildningen?
– Utbildningen ger verkligen en god naturvetenskaplig grund att stå på som gör att man blir väl insatt i många olika miljörelaterade frågor. Att sedan få djupdyka i företagslogiker och innovation samt kombinerad med spännande kurser om kommunernas roll gör att man blir väl rustad för att börja arbeta med förändringsarbete. Så mitt råd är att söka och ge dig hän.