"Programmet är för dig som vill jobba med det senaste inom automation och AI"
Mazhar Hussain, programansvarig för programmet Automation med AI berättar om den nya utbildningen och det ökade behovet av AI-kompetens inom området i takt med att branschen och tekniken nu utvecklas snabbt.
Varför startar vi en ny utbildning, Automation med AI?
– Programmet har tagits fram för att möta den växande efterfrågan på experter som kan integrera traditionell automation med avancerad AI-teknik. AI blir en allt viktigare del av vardagen och inom industrin, inom alla sektorer, och förväntas också bidra till den gröna omställningen, FN:s Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen
Programmet ger dig de kunskaper som behövs för att driva innovation och utveckling inom automation och AI.
Hur används AI i vardagen inom området?
– AI används i vardagsautomation på olika sätt för att förenkla, förbättra och optimera processer. Till exempel använder fabriker och industrianläggningar ofta sensorer och smarta system som kontinuerligt samlar in data, som sedan analyseras av AI för att upptäcka avvikelser och förutsäga underhållsbehov. Det kan handla om att automatiskt identifiera tidiga tecken på slitage för att förhindra driftstopp eller att optimera energiförbrukningen baserat på historiska trender.
AI är också en integrerad del av allt från robotar som arbetar självständigt på produktionslinjer till intelligenta logistiksystem som beräknar optimala rutter och leveranstider.
Varför behövs AI - specialister med automationskunskaper?
– I takt med en snabb föränderlig bransch där mycket blir mer och mer digitaliserat och sammankopplat så fortsätter också efterfrågan på experter som kan implementera effektiva och datadrivna lösningar som anpassar sig i realtid. Det är dock viktigt att inse att AI bara är en av flera nyckelkomponenter för att optimera tillverkningsprocesser. I stället för att vara ett mål i sig fungerar AI som ett kraftfullt verktyg för att förbättra tillförlitlighet, kvalitet, tjänster och produktionsplanering. För att fullt ut utnyttja dess potential måste expertis inom automation kompletteras med AI-kunskap.
Som specialist hjälper du inte bara företag att optimera processer och förutsäga underhållsbehov utan driver också innovation genom att utveckla nya, smartare sätt att hantera produktion, logistik och andra operativa utmaningar. AI spelar en central roll i modern tillverkningsteknik och är en hörnsten i Industri 4.0 (Industri 4.0 är ett samlingsbegrepp för den fjärde industriella revolutionen inom tillverkningsindustrin).
Vad är skillnaden mellan denna utbildning och Automationsingenjör?
– Programmet skiljer sig från vårt program Automationsingenjör genom sitt fokus på artificiell intelligens och datadrivna metoder. Ett klassiskt program mot automationsingenjör koncentrerar sig vanligtvis på systemnivå för att implementera automationsprinciper som PLC-programmering, instrumentering och processtyrning. Det nya programmet integrerar AI, sensorteknik och robotik i dessa kärnområden och fokuserar på smart avkänning och prediktivt underhåll.
Programmet leder till en kandidatexamen och inte en högskoleingenjörsexamen som automationsingenjör.
Hur är utbildningsupplägget?
– Undervisningen bedrivs på campus i form av föreläsningar, seminarier och handledda sessioner. Grupprojekt betonas för att simulera verkliga automationsprojekt. Du och dina klasskamrater samarbetar för att lösa branschrelevanta problem. Labbövningar låter dig öva på att programmera och styra robotar, arbeta med sensordata och utveckla AI-baserade styrsystem i vårt automationslabb på campus. Labbarna ger dig praktisk erfarenhet av att koppla hårdvara med de algoritmer och modeller du lär dig om på föreläsningarna.
Varför ska man plugga på Mittuniversitetet, campus Sundsvall?
– Utbildningen öppnar dörrar till dynamiska karriärmöjligheter, nationellt och internationellt, i en bransch i snabb tillväxt och stor teknisk utveckling. I närområdet finns flera stora industrier som samarbetar med utbildningen, som även kan bli din framtida arbetsplats.
Hur ser jobbmöjligheterna ut efter utbildningen?
– Det här är ett snabbt växande område, både i Sverige och globalt och branscher som tillverkning, logistik och energi är i allt större behov av experter. Karriärmöjligheterna är många!