Genusvetenskap
Undervisningen i genusvetenskap vid Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet utgår från vår position som universitet mitt i det sydsamiska området i Saepmie. Den grundar sig i våra forskningsinriktningar och en intersektionell, normkritisk förståelseram. Detta innebär bland annat att vi är särskilt uppmärksamma på betydelsen av plats och privilegier i våra maktanalyser, att vi visar på agens i relation till de områden vi arbetar med och att vi strävar efter att arbeta och undervisa för levbara världar – med en dekolonial ansats och fokus på ekologisk och social hållbarhet. Undervisningen tar så långt som det är möjligt avstamp i den forskning och som vi som undervisar är experter på. Läs mer om forskning i genusvetenskap vid Gaskeuniversiteete här.
Majoriteten av våra kurser går på halvfart och ges på distans vilket innebär att de är möjliga att kombinera med livets andra delar. Vi ser det som värdefullt att våra studenter har med sig erfarenheter från världen utanför akademin och vi strävar efter att göra vår undervisning utmanande och relevant för en bred skara av studenter.
Genusvetenskap vid Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet erbjuder grund,- fortsättnings-, kandidat- och magisterkurser i genusvetenskap samt fristående kurser i urfolksfeminismer, normkritik som teori och praktik, klimatfeminism och kritiska perspektiv på kolonialism. Vii undervisar även på högskolepedagogiska kurser i normkritik. En del av våra kurser ges både som termins- och sommarkurser. Vi som arbetar inom ämnet genusvetenskap är alla på olika sätt engagerade aktivistiskt inom frågor som ligger nära vår forskning/undervisning.
Vi lärare fortbildar oss löpande inom högskolepedagogik och meriterar oss pedagogiskt. Även om undervisningen mest sker på distans strävar vi efter att vara närvarande och bygga relationer med våra studenter.
Presentation av kurser
Genusvetenskap A (30hp): Kursen syftar till att ge en introduktion till genusvetenskap som kunskapsfält både i sin egen rätt och som intervention inom andra vetenskapsområden samt till att ge grundläggande kunskaper om intersektionalitet och feministisk metodologi. Kursen bidrar till att skapa förståelse för genusvetenskapens rötter i feministisk aktivism och framväxt i en nordisk kontext.
Genusvetenskap B (30hp): Kursen ger fördjupade kunskaper i feministisk teori och forskning samt förmåga att använda vetenskapliga metoder för att kritiskt granska och analysera samhällsfenomen.
Genusvetenskap C (30hp): Syftet med kursen är att fördjupa kunskapen om aktuell genusvetenskaplig teori, metodologi och analys. Kursen består av två moment som ger breddade och fördjupade kunskaper inom ämnet genusvetenskap med fokus på självständig tillämpning och kritiska förhållningssätt. På kursens andra termin skriver studenten en kandidatuppsats.
Genusvetenskapliga metodologier och metoder (15hp): Kursen ges på avancerad nivå och syftar till att ge en fördjupad förståelse för metodologiska debatter, forskningsmetoder och etiska överväganden inom genusvetenskapliga studier, samt tränar studenten i att omsätta metodologiska och vetenskapsteoretiska kunskaper i analytiskt arbete. Kursen ger även fördjupade kunskaper i genusvetenskapligt skrivande och är förberedande för uppsatsskrivande på magisternivå.
Genusvetenskap AV. Självständigt arbete (15hp): Kursen syftar till att studenten ska utföra en självständig genusvetenskaplig undersökning som innefattar att använda sig av och förhålla sig till genusvetenskapliga teorier och metodologier på ett medvetet och kritiskt reflekterande sätt.
Fristående kurser
Urfolksfeminismer (7,5hp): Kursen vänder sig till dig som är intresserad av urfolkskunskap och feminism. Kursen introducerar urfolksfeminism som internationellt kunskapsfält samt fördjupning i området utifrån en samisk kontext.
Klimatfeminism (7,5hp): Kursen vänder sig till dig som är intresserad av, eller engagerad i feministiska eller klimatpolitiska rörelser och vill lära dig mer om hur de kan förstås i samspel. På kursen introduceras eko- och urfolksfeministiska förståelseramar samt intersektionell teoribildning och relateras till kamper för klimaträttvisa.Ges också som sommarkurs.
Normkritisk som teori och praktik (15 hp): Kursen syftar till att ge kunskaper i normkritik som teori och praktik. Detta innebär att tydliggöra begreppets ursprung i genusvetenskapliga normativitetskritiska teorier och radikala pedagogiska praktiker och ge studenterna förmåga att analysera professionella praktiker ur ett normkritiskt perspektiv samt själva applicera normkritiska metoder i den egna yrkesutövningen. Ges också som sommarkurs i förkortad version.
Feministiska och intersektionella perspektiv på risk, kris och säkerhet (15hp): I kursen får du verktyg för att kritiskt analysera samhällsfenomen relaterade till risk, kris och säkerhet. Idag finns ett stort behov av att motverka ojämlikhet när det gäller utsatthet för risker och kriser, till exempel på grund av klimatförändringar. I kursen får du med hjälp av feministiska perspektiv och intersektionell teoribildning beskriva och analysera hur maktordningar som ex. kön, klass, sexualitet och etnicitet/ras är verksamma i relation till risk, kris och säkerhet.
Från Saepmie till Palestina. Kritiska perspektiv på kolonialism (7,5hp): Denna kurs ger en introduktion till kolonialismens mångfaldiga uttryck samt presenterar centrala kritiska perspektiv och ingångar för att förstå och analysera koloniala strukturer. Kursen gör nedslag i samtida koloniala sammanhang och utforskar hur koloniala maktordningar, exploatering och förtryck inverkar på människor och platser i olika delar av världen. Ges som sommarkurs.
Forskning
Läs mer om forskningen inom ämnet här
Fristående kurser i Genusvetenskap
Anställda inom ämnet genusvetenskap





