Ny forskning undersöker hundens roll i vård, omsorg och skola

Mån 28 apr. 2025 09:00

Kan sociala tjänstehundar förbättra hälsa och välbefinnande för unga och äldre? Det vill forskare vid Mittuniversitetet ta reda på i ett nytt forskningsprojekt i samarbete med Örnsköldsviks och Härnösands kommuner.

Sociala tjänstehundar
Sociala tjänstehunden Penny.

Projektet, som pågår i 2,5 år och ingår inom ramen för samverkan mellan Mittuniversitetet och Västernorrland, följer tre grupper med deltagare där hundar används som stöd i olika verksamheter. I Härnösand är fokus på äldre personer inom hemsjukvård, medan Örnsköldsvik satsar på ungdomar i skolan och personer med olika slags funktionsnedsättningar. Den tredje gruppen är unga vuxna som rekryteras från ett privat korttidsboende i Stöde. Syftet är att undersöka vilken betydelse hunden kan ha för hälsa och välbefinnande i de olika grupperingarna.

– Vi vet att djur har använts under lång tid internationellt inom olika vårdverksamheter tex psykiatri, och det har även bedrivits forskning i området. Idag är det många kommuner som använder hund som resurs i olika verksamheter, men hund som resurs är sparsamt beforskat inom kommunal verksamhet i Sverige, säger Malin Holmström Rising, professor i omvårdnad vid Mittuniversitetet.

Hoppas ge en djupare förståelse för samspelet mellan hund och människa

I projektet hoppas Malin bland annat kunna se hur kontakt med hund påverkar aktivitet, sömn och psykiskt välmående. Förhoppningen är att forskningen ska bidra till en mer strukturerad användning av tjänstehundar inom vård och omsorg och utgöra en grund för ett större projekt.

– Hundar dömer inte, de ställer inga krav. De kan ge trygghet och motivation, särskilt för personer som är isolerade eller har svårt att hitta drivkraft och motivation, säger Malin Holmström Rising.

Målet är att ge en djupare förståelse för samspelet mellan människa och hund samt generera ny kunskap om hur hundar kan användas som en resurs för att främja hälsa och välbefinnande i kommunal verksamhet.

Hundteamet i Örnsköldsvik – en kommunal resurs för ökat välbefinnande

Örnsköldsvik fungerar hundteamet som en resurs inom hela kommunen. Teamet, som består av hundförarna Zonita Ödling och Helena Hellsten tillsammans med fyra certifierade vård- och skolhundar samt två vårdhundselever, rycker in där extra stöd behövs – inom funktionsstöd, skola och äldreomsorg.

Arbetet är varierat, det kan handla om att hjälpa en elev med lästräning, stötta någon att våga ta sig till daglig verksamhet eller bryta social isolering hos en äldre person. Hundarna spelar en central roll i mötet – de erbjuder närvaro, trygghet och ovillkorlig kontakt.

– Vi ser att hundarna stärker självkänslan hos deltagarna, vilket i sin tur kan leda till att man vågar ta nya steg i livet, säger Zonita Ödling.

Hundteamet ser väldigt positivt på forskningsprojektet tillsammans med Mittuniversitetet.

– Det är fantastiskt att det satsas på det här. Vi hoppas att forskningen visar hur värdefull hunden kan vara som resurs i kommunal verksamhet, säger Zonita.

Till projektet är en forskargrupp knuten som består av representanter från Härnösand och Örnsköldsviks kommuner, Hemgården korttidsboende och Institutionen för hälsovetenskaper, Omvårdnad, Mittuniversitetet.

Mer om forskningsprojektet

Om projektet i Örnsköldsviks kommun

Hundteamet i Örnsköldsvik: Hundledarna Helena Hellsten och Zonita Ödling tillsammans med hundarna Penny, Vilja, Humla, Azzi, Gerda och Harry.

Sociala tjänstehundar


Sidan uppdaterades 2025-04-28