Samarbete mellan Ämneslärarprogrammet och Jämtlands gymnasium

Tis 26 nov. 2024 09:24

Ett samarbete mellan Ämneslärarprogrammet vid Mittuniversitetet och verksamma gymnasielärare på Jämtlands gymnasium Wargentin har vuxit fram för att stärka lärarstudenternas praktiska förberedelser inför deras framtida yrkesroll.

Två kvinnor och en man står framför gula skåp i en skola
Jessica Davey, Sofi Koski och Linus Hildingsson, lärare på JGY Wargentin.

Kan ni berätta lite om ert samarbete med Ämneslärarprogrammet? 

- Allt startade med ett projekt som vi genomförde med stöd av SPSM kring sociala relationer i skolans värld och hur detta påverkar kunskapsinhämtningen. Vi är flera lärare, inom olika ämnen, som genom detta projekt kom i kontakt med lärarstudenter på Mittuniversitetet. Studenterna fick berätta om hur de tänker kring relationers betydelse, men de fick också vara med på rollspel för att få fram hur goda relationer skapas mellan lärare och elever. En så enkel sak som att säga ”hej” kan göra elevens dag, säger Desiree Andersson- Kuivala, lärare i Samhällskunskap och historia vid JGY Wargentin.

- Där uppkom tanken att träffa studenterna mer för att visa problem och möjligheter med att vara lärare och skapa sociala relationer i klassrummet. Därefter har det sedan jobbats vidare med detta i ämneslärarprogrammets programråd där vi sett vikten av att träffa lärarstudenterna för att prata om den verksamhet som de kommer att möta framöver. Vi är flera lärare, från olika ämneskombinationer, som har träffat studenterna för att ge exempel på hur man i olika ämnen, ex källkritik i historia och demokratibegreppet i samhällskunskap, planerar och jobbar med uppgifter och lektionsplanering, säger Michael Ahlgren, lärare i Samhällskunskap och historia.

Det är också viktigt att kunna knyta ihop det teoretiska som tas upp i utbildningen och se hur detta genomförs i skolans vardag

Varför är det viktigt?

- Vi ser det som viktigt att tidigt i studenternas utbildning möta lärare på fältet för att få exempel från vardagen kring hur det är att vara lärare, möta elever i lärandesituationer och planera och konstruera olika typer prov och uppgifter. Det finns ett värde att tidigt träffa verksamma lärare för att få insikt i lärarens vardag och på så sätt se om detta är en verksamhet som passar eller inte. Det är också viktigt att kunna knyta ihop det teoretiska som tas upp i utbildningen och se hur detta genomförs i skolans vardag, säger Ingela Lööf, lärare i samhällskunskap i psykologi.

Vad vill ni att ni, samt studenterna, ska få ut av samarbetet?

 - Vi vill att studenterna ska bli mer förberedda på hur skolvardagen fungerar och vad som väntar när den första tjänsten kommer. Vi vill även att studenterna ska få konkreta exempel på hur uppgifter kan konstrueras, hur mycket tid som krävs för att planera och genomföra olika moment, hur kunskaper bedöms och hur viktigt det är att skapa goda sociala relationer med eleverna, säger Michael Ahlgren.

Hur ser ni på samarbetet i framtiden, tror ni att det kan utvecklas på något sätt?

- Vi vill att det ska bli ett ömsesidigt utbyte kring hur det är att jobba i skolans värld. Det måste bli en win win-situation för både Mittuniversitetet och oss på gymnasiet. Den som söker lärarutbildningen ska se att det finns en praktisk förankring i den teoretiska utbildningen. I skolans värld får vi input från det senaste som sker teoretiskt på universitetet och vi kan få en framtida personalförsörjning. Vi ser även vikten av att samarbeta med Ämneslärarprogrammet över tid och se till så alla ämnen som studenten läser kan ges möjlighet att träffa verksamma lärare i de ämnen som studenten kommer undervisa i. Vi önskar även att alla studenter har en mentor som jobbar på en skola och som kan ha som en kontaktperson under sin utbildning, säger Desirée Andersson- Kuivala.  

Positiva lärarstudenter

- Eftersom lärarutbildningen på Mittuniversitetet har sin första praktik ganska sent under studietiden så var det mycket positivt att några lärare på Jämtlands gymnasium hade en idé om att göra ett samarbete, säger Emelie Wallberg, lärarstudent på Mittuniversitetet, och fortsätter:

- När vi fick planera en lektion som vi sedan skulle redovisa för lärarna och få konstruktiv kritik och tips var vi i klassen ganska överens om att det var värdefullt. Man kan läsa hur mycket som helst om hur man är en bra lärare eller hur man följer läroplanen, men det kräver framför allt praktisk träning. Ju mer du tränar att prata inför grupp eller lägga upp planeringar, desto duktigare kommer du bli. Det går inte att läsa sig till att bli en bra lärare, du måste hitta din egen stil med hjälp av erfarenhet


Sidan uppdaterades 2024-11-28