Kommunala stödinsatser för etablering på arbetsmarknaden: en forskningsöversikt av socialtjänstens insatser till personer med försörjningsstöd
Personal inom kommunala arbetsmarknadsenheter möter en alltmer komplex målgrupp och efterfrågar en samlad och fördjupad förståelse av de många och spretiga insatser som används i syfte att förbättra målgruppens möjligheter att träda in på arbetsmarknaden.
Forskningsöversiktens syfte är därför att identifiera, kartlägga och analysera forskningsbaserad kunskap om lokala arbetsmarknadsinsatser som riktas mot individer som tar emot långvarigt försörjningsstöd. Översikten ska
- (a) identifiera olika typer av insatser,
- (b) förklara vad i insatserna som är tänkt att fungera, hur och för vem, och
- (c) analysera insatsernas teoretiska ursprung.
Översikten genomförs som en scoping review där både vetenskaplig och grå litteratur söks i internationella och nationella databaser och websidor. Metoden är särskilt lämplig för att kartlägga fält där litteraturen är av olika karaktär.
Grå litteratur avgränsas till svensk litteratur för att möjliggöra fördjupad analys av tillämpningen av insatser i Sverige. Kartläggningen sker på beskrivande och analytisk nivå genom data charting och data extracting i kombination med kvalitativ analys.
Översikten förväntas bidra till att fylla en kunskapslucka genom att utgöra ett forskningsbaserat stöd till socialtjänsten i arbetet med att inkludera personer med varaktigt försörjningsstöd på arbetsmarknaden.
Personal har själva efterfrågat fördjupad kunskap för att möjliggöra dialog kring de insatser som riktas mot den aktuella målgruppen. Att utveckla denna kunskap är angeläget i en svensk kontext, särskilt med tanke på den nya socialtjänstlagstiftning som träder i kraft 1 juli 2025 och som ökar kraven på socialtjänstens förankring i evidensbaserad kunskap.
Översikten förväntas vidare förtydliga hur olika insatser är tänkta att fungera i olika mottagargrupper, vilket är angeläget då målgruppen för kommunala arbetsmarknadsinsatser under senare år har förändrats och idag har mer omfattande och komplexa stödbehov än tidigare.
Fakta
Projektperiod
250701-260630
Samarbetspartners
Institutioner/avdelningar
Projektledare

Projektmedlemmar


