FSCN‑forskare prisas för forskning om att lagra koldioxid i material från skogen
Carolina Costa, forskare vid Mittuniversitetets FSCN Research Center, tilldelas Young Researcher’s Award från Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond. Carolina prisas för sin forskning om hur koldioxid som fångas in, kan bindas och användas i nya material.
– Det är en stor ära för mig att få det här priset, särskilt i konkurrens med andra kandidater som presenterade enastående forskningsidéer. Det här erkännandet betyder mycket för mig, eftersom det kommer att hjälpa mig att driva min forskning framåt och stärka min profil inom området för utveckling av hållbara material från skogsresurser, säger Carolina.
I sin forskning undersöker hon hur växthusgasen koldioxid kan bindas in i nya hållbara material som kan bli användbara för samhället, det som kallas Carbon Capture and Utilization (CCU).
Genom en process som kallas mineral karbonatisering forskar Carolina kring hur koldioxid kan reagera med lignocellulosa från skogsråvara och reaktiva metallarter i en alkalisk lösning. Resultatet blir ett nytt kompositmaterial som inte bara lagrar koldioxid, utan också får hög hållfasthet och lång livslängd – något som gör det särskilt intressant för byggindustrin.
Långvarig lagring av koldioxid
– Materialet från lignocellulosa skulle exempelvis kunna användas i isolering, men det kan också utvecklas för att utmana traditionella konstruktionsmaterial i framtiden. Det här skulle kunna stödja omställningen mot mer hållbara och klimattåliga byggmetoder, genom att inte bara minska koldioxidutsläppen utan också möjliggöra långvarig lagring av koldioxid i hållbara byggmaterial. berättar Carolina.
I sitt forskningsprojekt vill hon särskilt undersöka hur materialet kan användas i kompositmaterial som efterliknar cement och i 3D-printade byggmaterial.
En viktig del av projektet är att kunna ta nästa steg och skala upp processen från laboratorienivå till att kunna testa det i större skala.
– Just nu har vi framställt materialet i gramskala, men vi vill nå upp till kilonivå. När vi producerar större volymer kan vi bättre avgöra vad materialet lämpar sig bäst för, säger Carolina.
Pris som främjar utveckling
I sitt forskningsprojekt kommer hon även att få möjlighet att fortsätta utforska materialet tillsammans med forskare vid University of British Columbia i Kanada, där det finns expertis och avancerad utrustning som kan bidra i vidareutvecklingen av forskningen.
– I sin forskning visar Carolina Costa på en spännande möjlighet att på ett energieffektivt sätt både lagra och använda koldioxid för att skapa klimatsmarta byggmaterial, säger Torgny Persson, forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna och ordförande för Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond.
Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond stödjer forskning som främjar utvecklingen av den träfiberbaserade industrin. Priset på 400 000 kronor kommer att delas ut av H.K.H. Prins Carl Philip vid Skogsindustriernas Framtidsmöte den 14 maj i Stockholm.